Lontoossa vuosittain järjestettävä Kuninkaallisen Puutarhaseuran kilpailu, Chelsea Flower Show, on jo yli vuosisadan ajan tarjonnut mitä huikeimpia puutarhasuunnittelun taidonnäytteitä. Tätä tapahtumaa pidetään yhtenä maailman arvostetuimpana puutarhakilpailuna, eikä ihme, sillä siellä maailmanluokan suunnittelijat esittelevät toinen toistaan inspiroivampia ja innovatiivisempia puutarhaluomuksiaan. Vierailijoiden joukossa on julkisuuden hahmoja elokuvatähdistä pop-staroihin. Tapahtuman arvovaltaisin vieras on kuitenkin Englannin Kuningatar Elisabeth yhdessä muun kuningasperheen kanssa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa tapahtuma myös live-streamattiin Yhdysvaltoihin.
Chelsea Flower Show -trendejä
Kaksitasoisia puutarhoja
Chelsea Flower Showssa nähtiin tänä vuonna runsaasti kerroksellisia puutarhoja. Taidokasta puutarhasuunnittelua ja arkkitehtuuria yhteen sovittamalla oli pieniin tiloihin onnistuttu luomaan sekä käytännöllisiä että esteettisesti ensiluokkaisia kokonaisuuksia. Tilaa oli osattu hyödyntää nerokkaasti pystysuunnassa. Yksi mielenkiintoisimmista ratkaisuista löytyi “The Green Switch” -nimisestä puutarhasta, josta löytyi niin tee- kuin suihkuhuone. Rinteeseen upotetun pyöräkatoksen yläpuolelle oli sijoitettu maisemaan sulautuva, lasiseinäinen oleskeluhuone. Rinteeseen asennetut kiviportaat johdattivat yläkertaan. Teehuoneen katto sekä paahteenpuoleinen seinä oli verhoiltu vehreäksi viherseinäksi.
Esimerkiksi kotimaisella EG-trading Oy:n biotooppilaatikoilla voidaan luoda vastaavanlaisia ratkaisuja. Puutarhan toiselle laidalle oli sijoitettu lasiseinäinen suihkuhuone, josta avautui näkymä utuiseen japanilaiseen puutarhaan. Ulkosuihkun asentaminen ulkotilaan on täysin mahdollista Suomessakin.
Puutarhoissa nähtiin muitakin asuintiloihin verrattavia rakenteita; kodit laajenevat puutarhaan ja samalla päästään lähemmäksi luontoa, nauttimaan sen hyvinvointia edistävistä vaikutuksista.
“ Läheltä luonnosta poimitut raaka-aineet ja omavaraisuus on nyt tärkeää.”
Vihreät pinnat ovat tulleet jäädäkseen
Viherseiniä- ja kattoja nähtiin puutarhoissa niin pieniä kuin suuria, jokainen omalla twistillään höystettynä. Kattopuutarhan reunan yli roikkuvat rehevät köynnökset loivat viherverhot alla olevalle terassille, ja vesiaiheen vedet solisivat puron ja putousten tavoin tasolta toiselle. Myös näyttäviä perennapuutarhoja nähtiin piharakennelmien katoilla. Nähtiinpä tänä vuonna myös suurin koskaan Chelsea Flower Show:ssa rakennettu viherseinä. Tämä koko puutarhan mittainen viherseinä loi rehevän taustan aidatulle kaupunkipihalle.
Pyöreitä muotoja
Geometristen muotojen rinnalla puutarhoissa nähtiin ilahduttavan paljon pyöreitä muotoja. Kaarevia ja mutkittelevia linjoja näkyi niin kiveysten reunoissa, aitarakenteissa kuin pergoloissa. Hauska yksityiskohta oli kahdeksikon muotoon ladottu kivispiraali, jonka toista päätä koristi istutusten ympäröimänä vesimalja – toiseen päähän oli sijoitettu kaarevaa muotoa mukaileva penkki.
Vastaavan oleskelualueen voi luoda esimerkiksi HB-Betonin Vallikivellä. Välimerellistä tunnelmaa henkivässä “The Dubai Majlis” -puutarhassa pergola oli saanut täysin perinteisestä poikkeavan muodon. Hiekkadyyniä muistuttava kaareva pergola suorastaan kutsui vierailijaa levähtämään suojassaan. Myrkytön ja huoltovapaa Accoya-mänty on materiaalina erinomainen vaihtoehto kaarevien puurakenteisen toteuttamiseen, sillä se on erittäin kestävää ja pitää hyvin muotonsa.

Paluu luontoon
Chelsea Flower Show -puutarhoissa nähdyt minimetsät enteilevät entistä luonnonmukaisempia puutarhoja urbaaniin ympäristöön. Rehevä luonto oli haluttu tuoda käsinkosketeltavaksi myös kaupunkialueilla. Kerroksellisissa minimetsissä suuret puut olivat keskeisessä roolissa. Näiden runsaiden ja luonnon monimuotoisuutta korostavien puutarhojen kasvivalinnoissa oli huomioitu kestävyys myös ilmastonmuutoksen keskellä.
Luonnon hyvää tekevä voima
Chelsea Flower Show:n fokukseksi nousi tänä vuonna luonnon kokonaisvaltainen vaikutus hyvinvointiimme; sen voima parantaa niin mieltä kuin kehoa sekä sen keskeisyys taistelussa ilmastonmuutosta ja saasteita vastaan. Puut, vesi, lääkekasvit, yrtit ja hyötykasvit nousivat esille useammassakin puutarhassa. Myös toiveikkuus ja katse tulevaan korostu. Lapset oli tuotu keskiöön tekemällä puutarhasta paikka, joka inspiroi leikkeihin ja kutsuu tutkimaan luontoa.
Ehkä taianomiaisin puutarha olikin Cambridgen herttuatar, Catherinen, suunnittelema “Back to Nature” -puutarha, josta löytyi veikeä puumaja, keinu sekä puro runsaine lehtometsä istutuksineen. Myös jälkipolvemme tarvitsevat hyvinvoivan planeetan, ja tämä viesti tuli Chelseassa selvästi kuulluksi. “Gardening will save the world”, kuten suunnittelija Tom Dixonin kaksitasoinen urbaaniviljelyä esittelevä kilpapuutarhakin oli nimetty.