Hallittua harmoniaa

Kotimaisuus, laatu ja paikallisuus olivat kantavia teemoja Tuomaksen ja Ninan rakennusprojektissa. Harkitut materiaalivalinnat ja taidokas työnjälki tekevätkin kodista tunnelmaltaan ainutlaatuisen…

Tuomaksen ja Niinan vasta rakennettu koti ja sen lisärakennukset muodostavat tontilla atriumtyylisen, suojaisan pihapiirin. Kokonaisuus on arkkitehti Tove Hagmanin käsialaa ja suunniteltu yksilöllisesti tämän perheen toiveiden ja tontin mukaan.

Perheelle oli tärkeää, että tuleva koti on terveellinen ja materiaaleiltaan laadukas, niinpä he hartaan pohdinnan jälkeen päätyivät Honkatalojen ekotaloon.

Kaksikerroksisessa asuinrakennuksessa on 175 neliötä ja terassikannen vastakkaiselle puolelle sijoitetussa, matalassa saunarakennuksessa neliöitä on 27.

Talon yläkerrasta tehtiin yksityisempi, sinne sijoitettiin makuuhuoneet ja kaksi tyyliltään hyvin erilaista kylpyhuonetta. Alakerta on loft-henkinen, hyvin avara ja yhtenäinen tila, joka laajenee tarpeen mukaan lasiliukuoviensa kautta vielä ulos terassikannelle. Tässä kerroksessa sijaitsevat suuri keittiö ja ruokailutila, sekä olohuone.

Koti kuin lämmin halaus

Kodin sisätilaratkaisut, valitut pintamateriaalit ja sisustus jatkavat arkkitehtuurin viitoittamaa linjaa tehden kokonaisuudesta hyvin lämminhenkisen ja harmonisen. Sisustusarkkitehtuuria opiskeleva Niina suunnitteli sisätilat yhdessä talon arkkitehdin kanssa. Ei siis ihme, että talo tuntuukin heti ulko-ovelta saakka lämpimältä halaukselta. Tässä kodissa jokainen yksityiskohta on harkittu huolellisesti, kaikki tälle kahden hengen ja kahden koiran taloudelle turha on jätetty suosiolla pois, ja sen sijaan tärkeimmille toiminnoille on annettu reilummin tilaa. Talon rakennusmateriaali tuntuu talossa ja sitä on jopa korostettu näyttävillä, puuvalmisteisilla pintamateriaaleilla. Ja jotta kokonaisuus ei olisi liian pehmeä, on rinnalla aina riittävän vahvoja kontrasteja, kuten alakerran betoninharmaa laattalattia.

“ Tässä kodissa jokainen yksityiskohta on harkittu huolellisesti, kaikki tälle kahden hengen ja kahden koiran taloudelle turha on jätetty suosiolla pois, ja sen sijaan tärkeimmille toiminnoille on annettu reilummin tilaa.”

Sisustuksessa on huomioitu myös näkymät ulos. Yläkerran suuresta kylpyhuoneesta on maisema rinteen alla virtaavalle Kymijoelle ja sitä on kunnioitettu pintamateriaaleja valitessa. Suuret laattakoot ja levollinen värimaailma eivät vie huomiota maisemalta ja amme on asennettu paikkaan, jossa maisemasta voi nauttia kylpiessä.

Alakerran keskiössä on keittiö ja ruokailutila. Kaapistot valittiin Puustellilta, myös kotimaisuus oli pariskunnalle yksi tärkeistä valintakriteereistä. Ovimallina keittiössä on rouhea, mustaksi käsitelty FosbArt -ovi, jonka kontrastina on tammen sävyinen runko ja savikuvioinen StalaTex -taso.

Mökkitunnelmaa saunatalossa

Terassikannen toisella puolella oleva saunarakennus jatkaa päärakennuksen tyyliä, sisätiloiltaan matalampana se tosin on vieläkin intiimimpi kuin varsinainen koti.
Löylyhuoneen ja suihkutilan lisäksi siihen rakennettiin suurikokoinen oleskelutila, jonka varusteluihin kuuluu pieni keittiönurkkaus ja tehokkaasti tilaan lämpöä tuova kamiina. Tuomas ja Niina toivoivat kodin tiloilta muunneltavuutta ja täällä se toteutuu erityisen hyvin. Noin 10 neliön tila muuntuu käytössä moneksi: se sopii saunan jälkeen loikoiluun, yövieraat voivat majoittua sinne omaan rauhaansa, se toimii tarvittaessa rauhallisena työtilana tai tunnelmallisena illanistujaisten pitopaikkana. Vaikka omaa rantaviivaa ei ole, korvaa järvipulahduksen varmasti terassikanteen upotettu ja kesät-talvet käytettävissä oleva ulkoporeallas.
Puuta on käytetty näyttävästi sisustusmateriaalina myös saunarakennuksessa. Löyly- ja pesuhuoneen kattopaneeleiksi on asennettu rouheita lankkuja, kun taas oleskelutilat on kauttaaltaan verhoiltu vanerilevyin. Kontrastina kosteissa tiloissa on seinälle asennettu, erittäin moderni terrazzo-laatta ja muualla saunarakennuksessa lattia on valettu mikrosementistä.

Vaikka koti esiteltiin Kouvolan asuntomessuilla, oli se suunniteltu, toteutettu ja sisustettu pelkästään omistajiensa toiveiden, tarpeiden ja elämäntilanteen mukaan, ei kävijöitä kosiskelemaan. Aitous näkyi talossa ja sen tunnelmassa, minkä vuoksi se varmasti oli yksi messujen suosituimmista kohteista.