Herkkää vatsaa hellien!

Hyvin voidessaan suolisto on varsinainen supersankari! Se vastaa suurelta osalta elimistösi vastustuskyvystä sekä mielialahormoni serotoniinin tuotannosta, joten suolistoa on syytä ruokkia sen ansaitsemalla tavalla.

Elämä arvaamattoman ja kipuilevan vatsan kanssa voi olla hyvinkin haastavaa. Usein vaivojen aiheuttajaa on vaikea nimetä ja oma selvitystyö päättyy helposti turhautumiseen. Itselleen sopivan ruokavalion löytäminen on kuitenkin täysin mahdollista. Johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä se kyllä vaatii. Kun on varmistettu, ettei vaivojen takana ole mitään lääkinnällistä hoitoa vaativaa tai varsinaista ruoka-aineallergiaa, voit huoletta helliä vatsaasi ruokavaliohoidolla.

Löydä oma ruokavaliosi

Herkkä vatsa voi oireilla lähes mistä tahansa itselleen sopimattomasta ruoka-aineesta. Kipuiluun taipuvaiselle vatsalle sopivat ruoat löytyvät useimmiten ajan kanssa kokeilemalla. Jätä yleisimmät vatsaa ärsyttävät ruoka-aineet pois parin viikon ajaksi ja tarkkaile vaikutusta. Tämän jälkeen voit palauttaa ruoka-aineita ruokavalioosi yksi kerrallaan ja taas tarkkailla vatsasi reaktioita.

Juuri tällaisella “eliminoi ja palauta” -metodilla olen itsekin löytänyt sopivan ruokavalion ja nyt tiedän vuorenvarmasti, mikä saa vatsani kiukustumaan. Olen myös huomannut, että sopivasta ruokavaliosta pahasti lipsuttuani saan vaivat poistumaan melko varmasti vatsaa rauhoittavalla viikolla. Tämä tarkoittaa äärimmäisen tiukkaa kurinpitoa ruokavalion suhteen. Kun vatsa on taas kunnossa, kestää se paremmin myös pieniä poikkeuksia.

Taiteillen tasapainoon

Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat herkemmin turvotusta ja muita vaivoja kuin toiset. Tämä on kuitenkin täysin yksilöllistä. Suosittelen tarkkailemaan hiilihydraattien laatua, suosimaan hyviä rasvoja sekä rajoittamaan kaasuja muodostavia kasviksia, kuten kaaleja, palkokasveja ja sipuleita.

Jos vatsa on kovin herkkänä, saattaa jopa terveellisten viljatuotteiden ja kypsentämättömien kasvisten runsas nauttiminen aiheuttaa turvotusta ja kipuja. Mitään tärkeitä ravintoaineita ei tule täysin eliminoida ruokavaliosta, vaan ennen kaikkea tärkeää on testaamalla löytää tasapaino oman vatsan kontrolloimiseksi.

Välttämisen lisäksi vatsan hyvinvointi vaatii puhdasta, ravintoaine- ja kuitupitoista ruokaa sekä säännöllistä ruokailurytmiä, pienissä erissä. Vältä pitkiä taukoja ja pidä mukanasi vatsaystävällisiä välipaloja. Itselläni matkassa kulkee usein banaani, pussillinen manteleita sekä sopiviksi todettuja välipalapatukoita

Kasvikset kypsennettynä

Kypsentämättömien kasvisten sulattelu vaatii elimistöltä paljon työtä. Jos tunnistat niiden aiheuttavan epämiellyttäviä oireita, kannattaa sietokykyä testata pitäytymällä jonkin aikaa kypsennetyissä kasviksissa.
Jos vatsa on kovin herkässä kunnossa, suosittelen sosekeittoja!

Talven koleina päivinä haudutetut pataruoat, pehmeät keitot ja pannulla pyöräytetyt kasvismuhennokset ovat oivia vaihoehtoja – eivät ainoastaan vatsalle vaan myös mielelle.