Kevään tullen grillataan

Laatu, toiminnallisuus ja esteettinen ulkonäkö ratkaisivat, kun Miki ja Elina valitsivat uuteen kotiinsa keittiötoimittajaa. Keittiö on kodissa nimittäin kovassa käytössä, ruokaa laitetaan lapsiperheessä paljon ja pöydän ääreen istahtaa usein oman väen lisäksi ystäviä ja sukulaisia.

Tässä uudenkarheassa kivitalokodissa asuu viisihenkinen perhe: Elina, Miki ja pariskunnan kolme alle kouluikäistä lasta. Ostohetkellä talo oli vielä runkovaiheessa, minkä ansiosta perhe pääsi alusta saakka vaikuttamaan kiinteiden kalusteiden valintoihin ja sisustusratkaisuihin.
Kaksikerroksisen kodin käyntikerrokseen sijoitettiin saunatilat, kodinhoito ja ylimääräinen, moneen muuntautuva oleskelutila. Varsinainen kodin sydän on yläkerrassa keskipisteenään keittiö-ruokailutila-olohuone, josta on käynti vieressä sijaitseviin makuuhuoneisiin.

Avotila tuntuu huomattavasti neliöitään suuremmilta, sillä siinä on hulppea huonekorkeus ja avaruuden tuntua lisää vielä koko seinän mittainen maisemaikkunarivistö, jota kautta päästään taloa osittain kiertävälle terassille.

━ Heti kun sää sallii, otamme käyttöön myös terassin. Osittain lasitettuna se on lämmin paikka oleskella, ruokailla ja grillata, Elina mainitsee

Kokkina perheen isä

Rakennuttaja antoi pariskunnalle vinkkejä luotettavista keittiö- ja kiinteiden kalusteiden toimittajista.

━ Otimme hänen suosituksestaan yhteyttä Espoon Poggenpohlin Milla Lahdenpäähän. Hänen kanssaan kaikki oli helppoa, hän tuntui saman tien ymmärtävän jo puolesta sanasta, mitä tarkoitimme, joten päätös ottaa keittiö heidän valikoimistaan oli hyvin helppo. Muut kalusteet saimme samassa yhteydessä toimivasta Keittiömaailmasta.
Taitavan suunnittelijan ohella vaakakupissa painoi paljon myös Poggenpohlin keittiökalusteiden laatu, luotettavuus ja toimintavarmuus tulevinakin vuosina, sillä tässä perheessä kokataan paljon. Pariskuntaa miellytti myös, että Poggenpohl-keittiö suunnitellaan aina yksilöllisesti toiveiden ja käytettävissä olevan tilan mukaan, jolloin asiakkaan jokainen toive voidaan toteuttaa.

“Mikin toivelistalla oli myös laattalattiainen grillipaikka terassille heti keittiönoven viereen.”

━ Keittiö on Mikin valtakuntaa ja ruoan tekeminen on meidän perheessämme aika pitkälti hänen harteillaan. Toki valmistan lapsille ruoat päivällä hänen ollessa töissä, mutta muulloin saamme nauttia Mikin tekemistä herkuista.

Yhdessä tuumin paras kokonaisuus

Pariskunnalla oli molemmilla omia toiveita keittiön suhteen. Käytännöllisyyden ohella myös visuaaliseen ilmeeseen haluttiin paneutua kunnolla, onhan Elina ammatiltaan sisustussuunnittelija.

━ Edellisessä kodissamme pidimme erityisesti suuresta Festivo-jääkaapista ja sen me halusimme tännekin. Käytännöllisyyden kannalta tarvitsemme ison tiskialtaan ja riittävästi tilaa myös pöydällä pidettäville kodinkoneille. Lisäksi halusimme toimivan ja mahdollisimman suuren lajittelukeskuksen jätteille.

Harkittu visuaalisuus näkyy hyvin esimerkiksi kodin harmonisessa värimaailmassa. Eläväpintainen musta-harmaa seinä häivyttää mustat seinäkaapistot ja katse keskittyy keskellä olevaan kauniiseen saarekkeeseen. Sitä haluttiin kasvattaa alkuperäisistä suunnitelmista vieläkin suuremmaksi, jotta siinä olisi runsaasti laskutilaa lieden ohella.
Mutta ettei kokonaisuus näyttäisi liian raskaalta, keksi Elina sijoittaa upotetun kirjahyllyn olohuoneen puoleiseen rintamasuuntaan. Siinä on sopivasti tilaa ainakin osalle perheen lukuisista keittokirjoista.

━ Sen lisäksi halusin puisen baaritiskin saarekkeen päähän. Se pehmentää sopivasti kalusteiden kantikkuutta.

━ Tämä on itseasiassa jo kolmas keittiömme, johon se toteutettiin. Nauran aina ystävillemme, että se on minun yksi suosikkipaikoistani kodissa – istun siinä viinilasin kanssa katsomassa, kun Miki kokkaa!

Mikin toivelistalla oli myös laattalattiainen grillipaikka terassille heti keittiönoven viereen.

━ Oli todella järkevää rakentaa turvallinen paikka grillaukselle siihen, ettei aina tarvitse juosta alakertaan ja pihalle grillaamaan. Meillä nimittäin grillataan monta kertaa viikossa ja ihan ympäri vuoden.

Kodinhoitohuonekin viihtyisäksi

Elina itse kuvailee kodin sisustustyyliä skandinaaviseksi.
━ Pidän selkeistä väreistä ja meillä on lähtökohtaisesti hyvinkin hillitty väripaletti: valkoista, harmaata, mustaa ja puunsävyjä. Mutta näiden lisäksi olen pyrkinyt tuomaan sinne tänne kokonaisuutta rikkovia pieniä elementtejä, kuten puiset seinäpaneelit ja vahvakuosisen viidakkotapetin alakerran wc:hen, vaaka-panelointi laatoilla yläkerran kylpyhuoneeseen, sekä messinkipinnoitettuja hanoja ja suihkuja.
Yhden tilan suunnitteluun Elina paneutui erityisen hyvin, nimittäin kodinhoitohuoneen.

━ Jos keittiö on Mikin, niin tämä huone on minun valtakuntaani. Minusta on ihanaa silittää ja mankeloida puhdasta pyykkiä, joten halusin tehdä tästä huoneesta mahdollisimman viihtyisän ja saada sinne pikkuisen arjen luksusta.
Huoneesta tehtiin tilava ja säilytyskaappeja sijoitettiin huoneen molemmille, pitkille sivuille.
Tilan koruna ovat kauniit laatat. Lattialaattoja etsittiin todella kauan, sillä Elinalla oli tarkka mielikuva, minkälaiset sinne halutaan. Kun sopivat löytyivät lopulta ABL:n valikoimista, mallipala vietiin Keittiömaailmaan, jossa valittiin lattiaan yhteensopiva harmaa väri kaapinoviin.

Elina ja Miki ovat onnellisia uudesta kodistaan ja siellä nautitaan yhdessä olosta myös ystävien ja sukulaisten kesken.

━ Ruokapöydän paikka ei ole suuren suuri, mutta siihen on saatu pöytä mahtumaan jatkettunakin. Olemme siinä hyvinkin usein syömässä kymmenen hengen porukalla. Jouluna kannoimme vielä jatkoksi terassin pöydän, jolloin saimme sopimaan saman pöydän ääreen tuplamäärän syöjiä