Koti kolmessa tasossa

Arkkitehdin oma koti on usein kokeilukenttä. Linda Salo suunnitteli perheelleen kodin haasteelliselle ja pienelle rinnetontille, jossa yksityisyys on turvattu talon muodolla ja eteen rakennetulla pihalla. Samalla kodissa on testattu mielenkiintoisia pintamateriaaleja.

Jyrkkä rinnetontti ja naapureita ripirinnan – kuulostaa tontilta, jolle moni ei anna mahdollisuutta. Tällaiselle tontille kuitenkin suunniteltiin ja rakennettiin koti arkkitehti Linda Salon omalle perheelle.

━ Vastaani ei ole tullut vielä koskaan toivotonta tonttia. Vaikea tontti vaatii vain tarkempaa suunnittelua, paneutumista rakennuspaikan ominaisuuksiin ja sen parhaisiin puoliin, Linda mainitsee.

━ Talon massoittelussa tavoiteltiin yksityisyyttä ja valon maksimaalista hyödyntämistä, siksi muodoksi päätettiin L-malli.

Näkyvä julkisivu kodista on tyypillinen espoolainen kivitalo. Mutta ohikulkijoiden katseilta suojaavan muurimaisen rakenteen takana piilee yllätys: talon siivet suojelevat kerroksiin porrastettua sisäpihan vehreää puutarhaa.

━ Kun tulevaisuudessa alapuolen tontille rakennetaan talo, me saamme itsellemme parhaassa tapauksessa täydellisen atriumpihan.

Suomen kesä on niin lyhyt, että siitä päätettiin ottaa ilo irti mahdollisimman tehokkaasti.

━ Sisäpihalla tavoitteena oli häivyttää sisä- ja ulkotilojen rajapintaa. Sisältä on helppo siirtyä ulos terassille ja puutarhaan. Se on tärkeä osa kotia ja se näkyy L-mallisen kodin joka ikkunasta katsottuna. Pihasuunnittelu kulki myös kokoajan käsikädessä talosuunnittelun kanssa.
Ulkona puutarhassa seisoessa katse ohjautuu vaistomaisesti rakennusta kohti. Talon vetovoimaa on tehostettu yksityiskohdin, kuten viistolla kattorakenteella ja sen alapintojen puuverhoilulla.

━ Vastaavasti sisäpuolella olohuoneen rimakatto tuntuu jatkuvan ulos saakka ja johdattaa katsetta ulos puutarhaan.

Kolmessa tasossa

Suunnitteluvaiheessa talo asettui luontevasti rinteen ansiosta kolmeen eri tasoon.
Oikeastaan talokokonaisuus muodostuu kahdesta osasta: vaakasuoraan tasanteen päällä lepäävästä, yksikerroksisesta osasta ja sen rinnalla olevasta korkeammasta, eri tasoihin porrastetusta osasta.
Pääsisäänkäynti on alimmalla tasolla, täällä ovat työhuone ja kodinhoitotilat. Muutaman porrasaskeleen päässä, seuraavalla tasolla ovat yhteiset oleskelutilat ja talon päädyssä vanhempien makuuhuone.

━ Huoneiden sijoittelussa eri tasoihin noudatettiin harkittua hierarkiaa. Vieraat eivät tule suoraan keittiöön tai olohuoneeseen, vaan ensin alemmalle tasolle.

Keskitasolta noustaan vielä portaikkoa pitkin ylimmälle tasolle, missä ovat lasten makuuhuoneet ja saunatilat. Jokaiselta kolmelta eri tasolta on käynti omalle oleskelutasolle ja sitä kautta sisäpihan puutarhaan.

━ Oleskeluterassin voi valita auringonkierron mukaan. Ylimmällä tasolla olevien saunatilojen viereisellä terassilla nautitaan ilta-auringon viimeisistä säteistä.
Olohuone taas avautuu kaakon suuntaan, jolloin sen edessä oleva terassi kylpee päivisin auringossa, mutta iltaisin siinä on viihtyisän viileää istuskella auringon laskiessa puiden taakse.

“ Olohuoneen ikkunaratkaisu on saanut vaikutteita japanilaisuudesta. Tasakokoisten maisemaikkunoiden sijaan lasiseinä koostuu erikokoisista ikkunoista.”

━ Talon kattolipan kulmaa mietittiin suunnitteluvaiheessa tarkkaan. Korkealle nouseva ja kuuma kesäaurinko ei pääse lipan ansiosta lämmittämään sisätiloja, vastaavasti talvella nautimme myös sisätiloissa matalla paistavasta auringosta.

Materiaaleja, värejä ja valoa

Tämän talon julkisivuissa on käytetty kolmea eri rappausväriä, joiden rinnalla tehosteena on vielä puuverhoiltuja osia.

━ Monen mielestä tämä saattaa olla liikaa, Linda nauraa.

Väreillä ja materiaaleilla on jaoteltu talon osia, niillä ohjataan katsetta ja kiinnitetään huomiota yksityiskohtiin. Esimerkiksi talon julkiset puolet on rapattu pääosin valkoisiksi, mutta ikkunoiden ympärykset ja sisäänkäynnin ovisyvennys on rapattu terrakotan oranssiksi, joka lämpimän kutsuvana värinä toivottaa tervetulleeksi sisään.

Talon ikkunoilla on suuri merkitys talon ulkonäköön.
Olohuoneen ikkunaratkaisu on saanut vaikutteita japanilaisuudesta. Tasakokoisten maisemaikkunoiden sijaan lasiseinä koostuu erikokoisista ikkunoista.

━ Siinä on merkittävää, että karmit ovat materiaaliltaan puuta ja puunvärisiä, jolloin ne ovat kauniita kontrasteja ja korostuneessa roolissa kokonaisuudessa.

L-mallisen talon rungon osat ovat suhteellisen pitkiä ja kapearunkoisia.

━ Minulle oli tärkeää, että syntyy myös pitkiä sisänäkymiä. Eikä pelkästään sisätilasta toiseen olevia näkymiä, vaan myös toisesta siivestä toiseen laajojen ikkunapintojen kautta syntyviä näkymiä, Linda kertoo.

Useaan eri ilmansuuntaan olevat aukotukset ja pitkät sisänäkymät ovat tuoneet mukanaan mielenkiintoiset ja vaihtelevat valonkierrot, jotka tekevät tiloista erinäköisiä eri vuorokauden- ja vuodenaikoihin.

Sisäpintamateriaalivalinnat viimeistelevät kodin persoonallisen ilmeen. Vakiintuneista käytännöistä poiketen tässä kodissa lattiamateriaaliksi valittiin liipattu betonilattia ja sisäkatto taas verhoiltiin FOSB-puulevyillä. Oleskelutiloissa puolestaan väliseinä sai ylleen FOSB-levypinnan ja sisäkatto rimoitettiin.

━ Sisäkatossa FOSB ei häiritse lainkaan, mutta väliseinänä se on hiukan liian eläväpintainen. Katsotaan, se saatetaan vaihtaa ajan saatossa vielä toiseksi.

Arkkitehdin omat tavoitteet

Tässä kodissa kokeiltiin toki uusia ideoita käytännössä, mutta myös toteutettiin omia asumisen unelmia. Jokaisella suunnittelijalla on omat lempilapsensa, joihin erityisesti paneudutaan suunnittelutyötä tehdessä.
Arkkitehti Linda Salo kiinnittää huomioita aina esimerkiksi valoon ja sen käyttäytymiseen tilassa.

━ Valo puhaltaa hengen tiloihin. Pohdin paljon myös sopivia mittasuhteita ja yritän tuoda tiloihin intiimiyttä. Avaruuden ja valoisuuden vaikutelma on saavutettavissa myös muilla keinoin kuin tekemällä tila korkeaksi.