Kippis syksylle

Kiinnostus juomien valmistusta kohtaan on vienyt Jyri Pylkkästä jo parikymmentä vuotta alalla eteenpäin. Alkuun päästiin ravintoloissa juomalaseja blokkaamalla ja siitä edettiin työpaikka kerrallaan drinkkejä baareissa tehden eripuolella Suomea ja aina omien baarien Liberty or Deathin ja Trillby & Chadwickin perustamiseen.

Viimeiset neljä vuotta Jyri on toiminut brändilähettiläänä William Grant’s & Sons -viskitalolle.

– Alan trendejä tulee seurattua aika tarkkaan. Suuntaa näyttävät paljolti Lontoon ja New Yorkin cocktail-baarit, jotka usein sijaitsevat hotellien yhteydessä. Myös Aasiasta tulee vaikutteita, siellä kiinnitetään paljon huomiota käsityöläisyyteen. Esimerkiksi jääpalojen tarkka leikkaus on siellä oma juttunsa, sanoo Jyri. 

“ Läheltä luonnosta poimitut raaka-aineet ja omavaraisuus on nyt tärkeää.”

Juomien kulutuksessa näkyy selvästi alkoholittomien ja matala-alkoholisten juomien suosion kasvu. Juominen ei ole enää niin humalahakuista, nyt nautitaan muutamasta hyvästä cocktailista tai maistellaan oluiden eri ominaisuuksia. 

– Läheltä luonnosta poimitut raaka-aineet ja omavaraisuus on nyt tärkeää.

Drinkkien valmistuksessa käytetään villiyrttejä, kuivatuista sienistä saadaan juomaan umamia ja punaviinimarjoista valmistetaan vitamiinipommeja.

– Ylipäätään kekseliäisyys ja oma luovuus on drinkkien valmistuksessa sallittua ja suositeltavaa, kertoo Jyri.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kiinnitetään nyt paljon huomiota, mistä kertoo myös kasvava ulkoilubuumi ja retkeily luonnossa. 

– Isossa nosteessa on clamping eli luksustelttailu, kaikilla mukavuuksilla varustetut teltat luonnon keskellä. Se on ulkoilua ystävien kesken samalla nauttien hyvästä ruoasta ja juomista.